Festiwal Wikliny 2017 - Steblewo (FILM) Drukuj Email
wtorek, 29 sierpnia 2017 10:55

loga trzy krajobrazy2

W minioną sobotę 26 sierpnia 2017 roku w Gminie Suchy Dąb odbyła się I impreza markowa pn. „Festiwal Wikliny” dofinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach umowy 00006-6935-UM1110023/16 z dnia 21 marca 2017r. zawartej z Województwem Pomorskim. Celem zorganizowanego Festiwalu była promocja przede wszystkim produktu lokalnego Gminy, czyli wikliny uprawianej na ziemiach steblewskich od wielu lat, a także obszaru „Trzech Krajobrazów Ziemi Gdańskiej”, jak i samej Gminy Suchy Dąb.
Festiwal Wikliny zainaugurowała uroczysta msza święta w niezwykłej scenerii – w ruinach zabytkowego kościoła, na której poświęcono dar naszej ziemi – wikliny, wplecionej w przepiękne wieńce przygotowane przez mieszkańców poszczególnych miejscowości. Po mszy mieszkańcy oraz goście zebrani przy scenie wysłuchali oficjalnego przywitania, przemówienia i otwarcia Festiwalu przez Wójt Gminy Suchy Dąb Barbarę Kamińską. Następnie na scenie pojawiły się wszystkie aktywne Koła Gospodyń z terenu naszej Gminy: KGW Grabinianki, KGW Koźliny, KGW Osice, KGW Suchy Dąb oraz KGW Krzywe Koło. Panie ubrane w tradycyjne stroje żuławskie stworzyły niezwykły klimat dawnych czasów, prezentowały swoje talenty wokalne, jak i artystyczne związane z regionem Żuław, tradycjami i kulturą. W tym samym czasie trwały oceny wcześniej przygotowanych przez koła Gospodyń i Rady Sołeckie potraw na konkurs kulinarny. Do oceny przygotowano 8 różnych odsłon popularnego i lubianego od zawsze na tych terenach śledzia. Pojawił się śledź w różnych sałatkach, koreczkach, w occie, oleju a nawet z pieczonym ziemniakiem. Konkurs wygrało KGW Krzywe Koło tradycyjnym śledziem w occie.
Po tych atrakcjach rozpoczęła się klownada dla dzieci, przy scenie, jak i poza nią. Klown zabawiał i zapraszał do różnych konkursów i zabaw nie tylko najmłodszych, ale również dorosłych. Kolejnym punktem programu Festiwalu Wikliny był Turniej Żuławski – 6 konkurencji związanych m.in. z produktem lokalnym – wikliną, wykorzystujące ten produkt oraz związanych z wiedzą o regionie Żuław. Odbyły się też konkurencje drużynowe, integrujące społeczność Gminy. Ostatnim punktem Festiwalu był koncert na żywo. Klawisze, perkusja i świetny wokal porwały do tańca zgromadzonych na Festiwalu gości.
Jednak najważniejszymi i trwającymi przez cały Festiwal Wikliny były warsztaty i pokazy wikliniarstwa oraz degustacja tradycyjnego jadła żuławskiego. Warsztaty dla wszystkich zainteresowanych prowadziły dwie firmy: GARNIEC Pana Tomasza Porazińskiego z Koronowa oraz firma lokalna – ze Steblewa: VITPOL. Pokazywali jak prostymi metodami można z wikliny wyczarować piękne ozdoby, czy przydatne w codziennym życiu rzeczy. Można było także nabyć piękne, już gotowe przedmioty. Natomiast panie z Kół Gospodyń Wiejskich częstowały pysznymi specjałami, przygotowywanymi na Żuławach właściwie od zawsze. Można było spróbować zupy żuławskiej (tzw. klopsowej), śledzia, pierogów, gołąbków, czy klinek krajanych (kluski ziemniaczane z boczkiem, cebulą i duszoną kapustą kiszoną). Zarówno warsztaty, jak i degustacja cieszyły się bardzo dużym zainteresowaniem.

 

 

nagranie TVP3 Gdańsk - tutaj

 

 

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Zapoznaj się z Polityką prywatności.

Akceptuję cookies z tej witryny